10 BUD NÅR DU SYNGER MED BARN

DE 10 BUD

1. Barn elsker å synge! Sett i gang når som helst, i hvilket fag som helst, med glede og entusiasme. Da får man etter hvert med alle.
  2. Alle kan synge. Fortell aldri en elev at han/hun ikke kan synge, dette kan gi varig skade på selvtilliten. Forsøk heller å hjelpe eleven med å treffe tonen.
  3. Syng med den stemmen du har. Du trenger ikke være med i Idol for å synge med andre, eller lære bort en sang. Barn bryr seg ikke om dette, men lærer fort.
  4. Få med kroppen. Sittende eller stående – få i gang energien! Strekk, rull på skuldrene og lag grimaser.
  5. Barn synger naturlig i et høyere leie enn vi voksne. Vær nøye med å ikke legge melodien for lavt, dette kan ødelegge sangteknikken – barna har en naturlig sunn sangteknikk hvis de får synge i det leiet som passer dem. Ha gjerne med noe som hjelper deg å finne tonen.
  6. Syng ut. Åpne kroppen, åpne munnen – smil! Hør forskjellen – et smil gjør underverker.
  7. Sett i gang sangen. Gi tonen - pust naturlig inn, eventuelt ledsaget av hender, og vis tydelig når sangen starter.
  8. Ikke vær fornøyd med hva som helst. Krev f.eks. innlevelse, at elvene ikke skriker, at elevene lytter og prøver å finne tonen og framfor alt: syng ut!
  9. Lær elevene til å lytte til egen sang, både med og uten komp.
  10. Syng ofte! Repetisjon er viktig, og gjør det også lettere å synge. Å synge 5 minutter hver time skaper fokus, ro og god energi!