STARTE EN SANG

ALLE KAN SYNGE!

Alle kan synge! Det gjør jobben din lettere. Du skal få synge med den stemmen du har, uansett om du er barn eller voksen. Og alle kan også lede sang. Med å lede sang, mener vi å sørge for at alle starter samtidig på samme tone og i samme tempo, og avslutter samtidig.

Slik kan du øve hjemme foran speilet:

• Finn tonen du vil starte sangen med, og syng den høyt til en tenkt forsamling. Ha blikkontakt. Hvis du er usikker på tonen: Syng igjennom sangen en gang slik at du vet at den går både passe dypt og høyt. Husk at barn synger litt lysere enn det vi voksne synes er aller mest komfortabelt.
  • Syng begynnelsen av sangen for å finne riktig tempo. Klapp eller tramp taktslagene for deg selv til du kjenner en stødig puls.
  • Du ikke telle opp. Hvis du likevel vil forsøke: øv deg på å telle opp i riktig tempo. Helt til venstre på første notelinje ser du taktarten (to tall). Det øverste tallet angir antall slag i takten, som du skal telle før sangen starter (står det C, teller du til fire). Noen sanger har opptakt, det vil si at de ikke starter på det første slaget. Da må du telle de slagene som mangler: Starter sangen på fireren i en 4/4-takt, må du telle til tre.
  • Pust inn sammen med sangerne. Dette gjør du ved å erstatte det siste telleslaget med en synlig innpust. Pust inn langt nede i kroppen, ikke øverst i brystkassen eller halsen.
  • Hvis du vil bruke hånden: Hold hånden foran deg som om du vil hilsen på noen. Samtidig med det siste telleslaget og innpusten gir du en liten impuls nedover med hånden før den spretter opp – som en ball som treffer et bord og spretter opp før den faller ned igjen. La hånden treffe “bordet” igjen idet sangen starter og fortsett å slå tempoet (med “ball-følelsen”). Hvis du vil, kan du la hånden være med og markere slagene mens du teller opp, eller du kan la være å telle og la hånden “telle opp” for deg.
  • Syng ut!

Øv dette slik at du føler deg nokså trygg, og prøv det ut foran en klasse. Ikke vær redd for å trå feil de første gangene – øvelse gjør mester! Kanskje elevene kan få vite at du øver deg, og konsentrerer seg ekstra av den grunn? Kanskje de til og med får lyst til å øve på dette sammen med deg? Det er flott om både lærere og elever kan lede sang på skolen.