Om Syngende skole

FB_VoksenSkole2017_LarsOpstad_116_cropped.png

Syngende skoler

-med sang som en naturlig og aktiv del av hverdagen!

På en Syngende skole kan alfabetet synges, matematikk blir til sanglek, og midt i naturfagtimen rekker en småtrøtt elev opp hånden og sider “nå må vi synge, så vi får litt energi igjen!”

Mange lærere ønsker å bruke mer sang i skolehverdagen, men trenger inspirasjon og opplæring for å få det til. Ansatte ved en Syngende skole får tilgang til et rikt utvalg spennende opplæringsvideoer og digitale verktøy i ressursportalen Sangbanken.no. Sangaktivitetene er tilpasset ulike alderstrinn, fag og årstider. I tillegg får skolene veiledningsmateriell, kurs og konkrete verktøy for å kunne arbeide systematisk med sang.
Ved ønske om å satse spesielt på sang, kan skolen søke om å være satsingsskole.

Forskning på sang og helse

Forskning på sang og helse viser at det å synge sammen styrker opplevelsen av tilhørighet, identitet og samhold. I tillegg reduseres stressnivået i kroppen, og produksjonen av lykkehormoner stimuleres. Sang krever heller ingen instrumenter, og er enkelt å dra i gang - hvor- og når som helst!

Syngende skole- et skoleutviklingsprogram

Syngende skole er et skole-utviklingsprogram som skal styrke og forankre sangen som en naturlig del av skolehverdagen og skolens virksomhet.

Den nasjonale satsingen er rettet mot elever i norsk grunnskole, og er et av programmene under Krafttak for sang.

Syngende skole utvikles og driftes av Musikk i Skolen. Inspirasjonskilden for satsingen er det britiske sangprogrammet SingUp. Fra og med skoleåret 2017-18 ble det åpnet for at alle skoler kan bli Syngende skoler.

Målsetting

Vi ønsker at dagens generasjon barn og unge skal få anledning til å bli kjent med- og utvikle sin egen stemme, og få et felles repertoar de kan eie resten av livet.

Sangaktivitet bidrar til en styrket identitetsfølelse, og til å bygge en mer bevisst og stødig kulturell grunnmur. Syngende skoler jobber for å forankre sangen som en naturlig og aktiv del av skolehverdagen til alle eleveneDet skjer gjennom:

• At skolen skaper en positiv holdning til sang

• Å styrke sang som et aktivt virkemiddel for et bedre skole- og læringsmiljø

• Å gi lærerne de metodiske verktøyene de trenger for å kunne sette i gang sang

• At skolen etablere permanente systemer for å sikre daglig sang for alle skolens elever

Syngendeskole_Ilaskole2015_LarsOpstad_017.jpg

Hvorfor bli Syngende skole?

Sang kan bidra til et mer positivt læringsmiljø, til bedre psykisk helse for den enkelte og til et mer inkluderende psykososialt miljø. Forskning peker på at sang og felles musisering har positiv effekt både på kognitive prosesser, språkinnlæring, hukommelse, motivasjon og psykisk helse.

Gjennom sangen skapes også tradisjoner som blir felleseie for alle barn og voksne på skolen – uansett sosial eller geografisk bakgrunn og alder. Ikke minst er det viktig at både elever og lærere får et sunt og bevisst forhold til sin egen tale- og sangstemme.

Syngende skole i praksis

Hovedmålet for Syngende skole er å forankre sangen
som en naturlig del av skolehverdagen.

For å oppnå dette har utarbeidet en modell basert på syv momenter som utgjør den praktiske gjennomføringen av programmet. Ved å gjennomføre disse syv momentene vil skolen oppnå både en positiv holdningsforandring til sang hos elever og lærere, og få de nødvendige metodiske verktøyene som trengs for å beholde sangen som en aktiv del i skolens liv.

De 7 momentene
- veien til mer sang i hverdagen!

• Forankre prosjektet hos ansatte og elever

• Kompetanseheving for lærere og elever

• Organisere daglig sang for alle elever

• Systematisere skolens samlede sangaktiviteter og tradisjoner

• Etablere skolens repertoar

• Samhandle med andre kulturaktører i lokalmiljøet

• Profilere prosjektet internt og eksternt

BT2B0446_cropped.png

Bli en Syngende skole

Å bli en Syngende skole er å si ja til en endringsprosess for å gjøre sang til en levende del av skoledagen. Motiverende lærerkurs og innføring av sangambassadører i klassene senker terskelen for å la barna synge - også for de lærerne som ikke er komfortable med å synge selv.

Les mer om priser og hva skolen får ved å bli en Syngende skole.

Syngende skoler 2017/2018

I de tre første årene har Syngende skole - programmet vært en satsing for utvalgte skoler som har søkt om deltagelse.

Fra skoleåret 2017/2018 er satsingen utvidet og omfatter nå også skoler som gjennomfører programmet på egenhånd. Totalt finnes det for tiden 56 Syngende skoler fordelt på 17 fylker og 45 kommuner.

Satsingsskoler er markert med (S)

Buskerud:

Ila skole, Trondheim
Sørborgen skole, Klæbu
Bispehaugen skole, Trondheim
Byåsen videregående skole, helse- og oppvekstavdelingen, Trondheim

Nord-Trøndelag:

Skatval skole (S), Stjørdal